Linux Mint – uprošćeno

Kad izađeš iz kruga zvanog – distroprobing, rešiš da se skućiš. Linux Mint pruža baš to. Jasno je da postoje lepa upakovana rešenja i na prvu loptu Mint je dosadan, ali za razliku od većine drugih sistema, pruža stabilnost i podrživost za sve vaše poslove.

Dakle, ako ste rešili da sa windowsa pređete na linux, svakako to treba da bude linux mint.

Moj razlog prelaska sa windowsa na linux je prost. Ne želim da virusi ometaju moj rad. Drugi razlog je povezan sa prvim. – Nemam legalni windows. A tu onda nastaju problemi, jer kompjuteri odavno nisu naši. Svi su povezani na internet i ne može da se lažira legalnost. To je samo obmana i vaš sistem, ako nije legalan, pući će kad tad.

E sad ako uporedimo sve ostalo, osim cene, linux je opet tu u prednosti. Već danas postoje brojni besplatni programi koji rade savršeno.

Na vama je odluka.

p.s. Ako igrate igrice i tu postoji rešenje. Jako lepi naslovi su portovani na linux.

7 mišljenja na „Linux Mint – uprošćeno“

 1. Cao

  Mit da virusi na Linuxima ne postoje je laž. Sve masine koje prate neka pravila mogu biti eksploitivne. Oduvek ih je bilo i uvek ce ih biti.

  Da bi virus presao sa jedne masine na drugu u ovo doba je veoma nemoguc. Svi legitimni servisi za hostovanje fajlova (dropbox, gdrive) i oni koji su za chatovanje (facebook, twitter) imaju neverovatno jake mehanizme za prevenciju i samu detekciju virusa. Drugim recima, trebas bas! da se potrudis da bi dosao do zarazenog fajla na sistemu.

  Windows 10 je i dalje moguce dobiti besplatno, nije neki izgovor.

  Sve najbolje

  Cao

  1. Možda ne koristiš piratski windows. Ja sa svojih 37 godina i 20 godina korišćenja kompjutera, još nisam našao da je neki windows, bilo koji – piratski a da lepo radi. Ili to ne valja windows ili se zarazim neurednim koriščenjem istog. Ok, ja sam pristrasan, ali daj ti meni windows 10 besplatno, opet ga neću koristiti. Moj izbor.

   1. Cao

    Ne propagiram windows ali ga rado koristim, to za 10 je bila samo opcija koju sam dodao. Moj komentar je fokusiran na ona crna slova u tekstu i to mi je bio glavni motivator postavljanja.

    Ceo rezim kreacije virusa i ostalih gamadi se sveo na pretrazivace (firefox, chrome). Od onih deceptivnih reklama gde samovoljno instaliras razne mini probleme, do malih ali efikasnih instrukcija Javascripte (mining, meltdown). Cak i nedavni Chrome 0-day je dokaz da su sve masine ranjive.

    Ako neces viruse, ne koristi internet.

    1. Ne želim da ovo pređe u diskusiju. Samo reč dve. Postoje virusi i za linux i za windows. I nisu samo virusi, već milion načina za praćenje i ugrožavanje privatnosti. Ja sam se odlučio za Linux Mint jer je lak i dobra zamena za windows. A rekao bih i da je bolji od windowsa i tako možemo u krug kolko hoćeš 🙂

     1. Problemi sa pracenjem su najzastupljeniji i najstrasniji na telefonima (ironicno android linux). No da ne zalazim duboko u tu temu.

      Google i servisi na internetu (takodje i ovaj sajt) ima masovni potencijal, i jesu su broj jedan metoda za pracenje. Nista se vise ne radi na samom sistemu. Na search istoriji se nalazi dosije tebe i tvoje licnosti, ako ti znas (sto predpostavljam) neki citaoci mozda i ne. Dzaba vam mint ako se ispovedate preko pretrazivaca.

      Napomena, nije ovo kao neki napad na autora, vec dozivljavam ovo kao duznost da se stvari iznesu na videlo.

 2. Ја користим ГНУ/Линукс (Дебиан/Убунту/Минт) јер
  – је бесплатан и отвореног кода,
  – не желим да ангажујем адвоката који ће ми растумачити ЕУЛУ,
  – све што ми је потребно на Линуксу ради без проблема,
  – инсталација система и програма је једноставнија него на Виндоусу
  – ажурирања се инсталирају у позадини, за разлику од Виндоуса где стално морам да чекам апдејтове
  – исти систем могу да користим и на серверу и на десктопу,
  – аутоматизација послова на Линуску је једноставнија,
  – већина упутстава у вези са било чим што има везе са програмирањем претпоставља коришћење неког *никс система,
  – корисници Виндоувса мисле да се бавим магијом.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *